RAHSIA KURUS TANPA MELAKUKAN SENAMAN

 

Jika anda mengalami masalah berat badan, tentunya tercari-cari tips menurunkan berat badan. Agar kelihatan lebih slim dan menawan. Tapi semua nak cara yang mudah tanpa bersenam kan. Yelah mana ada masa. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang berkerja. Balik kerja dah penat. Nak mengemas lagi, nak berfacebook lagi. Nak chatting lagi. Nak layan anak-anak dan suami lagi kan.

Ok disini saya ingin berkongsi beberapa cara bagi membantu anda menurunkan berat badan. Nanti boleh lah badan anda slim macam keila fairy hehe. Bagi perempuan mungkin nak kot. Tapi bagi lelaki.. ermm .. tak macho langsung..ha.ha.ha.. Caranya sebenarnya mudah iaitu mengamalkan cara hidup yang sihat melalui pemakanan dan aktiviti seharian.
.

1. Banyak minum air masak

Adalah amat menyihatkan meminum lebih banyak air masak. Tubuh kita memerlukan banyak air untuk memboleh organ-organ di dalam badan kita berfungsi dengan lebih baik. Elakkan dari meminum air bergas kerana mengandungi gula dan kalori yang amat tinggi. Ia juga boleh menjejaskan organ di dalam tubuh.

Saya sendiri lebih gemar meminum air masak di rumah. Memang jarang saya buat air milo ke atau sebagainya.. Kalau di kedai pula, saya hanya order air limau suam. Mungkin kot ini yang menjadikan badan saya sentiasa slim je..
.
TIDUR

2. Tidur dengan cukup

Tahukah anda tidur yang cukup mampu membakar kalori di dalam tubuh anda. Tidur yang cukup mampu mengembalikan kesegaran tubuh dan organ di dalam badan dan berfungsi dengan lebih baik. Seterusnya membakar kalori dan meningkatkan sistem imun anda melawan penyakit. Oleh itu dapatkan tidur yang secukupnya dan berkualiti. Ini cara mudah untuk kuruskan badan anda.
.

3. AKTIFKAN diri anda dengan aktiviti yang menyeronokkan

Elakkan dari duduk seharian menonton TV atau menghadap komputer. Anda perlu aktif untuk membakar kalori dalam badan. Cuba lakukan banyak aktiviti yang memerlukan pergerakkan. Seperti memasak atau bermain dengan anak-anak anda di halaman rumah. Ini pun cara kuruskan badan yang menyeronokkan.
.

4. GAYA pemakanan yang sihat

Saya tertarik dengan buku kesihatan yang menyatakan “Breakfast like a king, Lunch like a Queen and Dinner like a Pauper”. Memang benar sepatutnya kita perlu memakan dengan kuantiti yang banyak pada waktu sarapan pagi. Kerana pada ketika itu, kita akan melakukan banyak aktiviti berat yang membakar kalori. Dan kurangkan pemakanan pada waktu malam. Kerana pada waktu malam tubuh kita perlu lebih banyak berehat.
.
PEMAKANAN

5. Banyak makan buah-buahan, sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayuran memang lebih mudah dihadamkan oleh tubuh badan kita. Ia mengandungi banyak vitamin yang baik untuk kesihatan. Tambahan lagi, ia diakui tidak mengandungi kolesterol. Terutamnya pada waktu malam, lebihkan makan buah-buahan dan sayuran.

Tips yang terakhir ialah konsisten melakukannya. Percayalah, jika anda mengamalkan kelima-lima tips diatas secara konsisten. InsyaAllah ia sangat membantu anda menurunkan berat badan. Semoga bermanfaat. Klik lah button like & share atau tag rakan anda jika sukakan artikel ini ya…

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on google
Google+

DAPATKAN PRODUK TERKINI DARIPADA POWER MANIA!

Berbelanja di website untuk dapatkan harga yang lebih rendah!!

ARTIKEL LAIN

KESAN BURUK STEROID

Masih ramai lagi yang suka-suka hendak mengambil steroid. Tak sabar hendak kelihatan besar dan cantik luaran. Dengan steroid yang kini seolah-olah gula-gula di pasaran, mudah

Cara Kira Kalori Dalam Maklumat Pemakanan

Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga. Tubuh kita memerlukan kalori untuk menjana tenaga. Tetapi jika kalori diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar

Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp