MANFAAT PUSH UP UNTUK KESIHATAN

Kita semua pasti tahu pasal senaman Push Up atau dalam bahasa Melayunya dipanggil Tekan Tubi. Senaman ini kita sudah terbiasa sejak dari sekolah rendah lagi namun tahukah kita sejauh mana kita mengetahui manfaatnya. Baik pada kali ini admin ingin kongsikan 5 Manfaat yang anda boleh dapat apabila melakukan push up.

1. Mencegah Sakit Pinggang
Bekerja dengan duduk terlalu lama dapat menyebabkan sakit pinggang dan sengal-sengal di sekitar punggung. Dengan melakukan push-up secara teratur, dapat membantu menstabilkan pergerakan tubuh. Hal ini pada akhirnya akan membantu menurunkan tekanan di bahagian belakang tubuh dan juga memperkuat punggung bahagian bawah.
2. Mengurangkan Risiko Osteoporosis
Seiring bertambahnya usia, kekuatan tulang akan mulai merosot dan menjadi lemah. Dalam hal ini, melakukan sedikit latihan push-up dapat membantu mengurangi risiko osteoporosis dan juga memperkuat tulang.
3. Membantu Meningkatkan Postur Tubuh
Push-up secara teratur juga dapat membantu memperbaiki postur tubuh. Bila Anda melakukan push-up dengan cara yang betul dan menjalankannya dengan teratur pula, maka manfaatnya akan membantu memperkuat otot dan juga postur tubuh.
4. Menurunkan dan Menjaga Berat Badan Ideal
Bukan hanya diet saja yang baik bagi seseorang untuk menurunkan berat badan. Selain dengan diet sihat, latihan juga sangat penting. Jika Anda memikiki tubuh besar dan ingin sedikit lebih kurus, maka lakukanlah push-up secara teratur setiap hari.
5. Meningkatkan Energi 
Bila Anda merasa kehilangan semangat dan energi, melakukan push-up cepat dapat membantu memberikan energi tambahan segera. Push-up membantu meningkatkan kitaran darah, membuat tubuh jadi lebih hangat, dan membuat otak bekerja lebih efisien.
Jadi macam mana? tak rugi kalau kita amalkan senaman push up ini sebab itu kalau korang ada kawan dalam badan beruniform macam askar atau polis, tekan tubi ini paling mereka suka dan ibarat makanan harian mereka dah. Jadi sama-sama kita amalkan senaman yang bermanfaat ini dan jangan lupa untuk Kekal Aktif dan Sihat Dengan Power Mania.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook-f Instagram COPYRIGHT © 2019 POWER MANIA OFFICIAL WEBSITE | DESIGNED BY ESKAY WEBSITE DESIGN AGENCY
Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp
Scroll to Top
Scroll to Top