Lupakan Gula, Ambil Stevia Sebagai Pemanis Anda

Stevia adalah tumbuhan yang sangat manis yang telah digunakan untuk memancarkan minuman dan membuat teh sejak abad ke-16.

Tumbuhan ini pada asalnya berasal dari Paraguay dan Brazil tetapi sekarang juga ditanam di Jepun dan China. Ia digunakan sebagai pemanis non-nutritive dan suplement herba.

Stevia 200 hingga 300 kali lebih manis daripada gula pasir. Ia biasanya memerlukan 1-3 titis sahaja untuk memberikan jumlah manis yang sama seperti pemanis gula.

Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan penggunaan stevia:

 

Mencegah Diabetes

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa pemanis stevia tidak menyumbang kalori atau karbohidrat kepada diet. Mereka juga tidak menunjukkan kesan terhadap glukosa darah atau tindak balas insulin. Ini membolehkan orang yang menghidap kencing manis untuk memakan pelbagai jenis makanan dan mematuhi pelan makan yang sihat.

 

Mengawal Berat Badan

Pengambilan gula tambahan telah terbukti menyumbang purata 16 peratus daripada jumlah kalori dalam diet Amerika. Ini dikaitkan dengan kenaikan berat badan dan mengurangkan kawalan tahap glukosa darah.

Stevia tidak mengandungi gula dan sangat sedikit, jika ada, kalori. Ia boleh menjadi sebahagian daripada diet yang seimbang untuk membantu mengurangkan pengambilan tenaga tanpa mengorbankan rasa.

 

Barah Pankreas

Stevia mengandungi banyak sterol dan sebatian antioksidan, termasuk kaempferol.

Kajian mendapati kaempferol dapat mengurangkan risiko kanser pankreas sebanyak 23 peratus.

Tekanan darah

Glikosida tertentu dalam ekstrak stevia telah dijumpai untuk melebarkan saluran darah. Mereka juga boleh meningkatkan perkumuhan natrium dan pengeluaran air kencing.

Kajian pada 2003 menunjukkan bahawa stevia berpotensi membantu menurunkan tekanan darah. Kajian menunjukkan bahawa kilang stevia mungkin mempunyai tindakan kardiotonik. Tindakan kardiotonik menormalkan tekanan darah dan mengawal degupan jantung.

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on google
Google+

DAPATKAN PRODUK TERKINI DARIPADA POWER MANIA!

Berbelanja di website untuk dapatkan harga yang lebih rendah!!

ARTIKEL LAIN

KESAN BURUK STEROID

Masih ramai lagi yang suka-suka hendak mengambil steroid. Tak sabar hendak kelihatan besar dan cantik luaran. Dengan steroid yang kini seolah-olah gula-gula di pasaran, mudah

Cara Kira Kalori Dalam Maklumat Pemakanan

Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga. Tubuh kita memerlukan kalori untuk menjana tenaga. Tetapi jika kalori diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar

Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp