KESIHATAN MENTAL ? PENTING UNTUK ANDA TAHU

Kita sering mendengar soal kesihatan mental namun sejauh mana kita mengambil berat tentangnya? Seperti kesihatan fizikal, kesihatan mental juga perlu dijaga bagi menjamin kehidupan yang sejahtera bukan sahaja kita sihat dari segi tubuh badan malah mental juga perlu sihat.

Kali ini Power Mania ingin berkongsi tips untuk menjaga kesihatan mental.

1. SENAMAN
– Kesihatan fizikal dan mental itu berkait rapat. Badan yang sihat dapat membina minda yang sihat, dan sebaliknya.
– Aktiviti bersenam tidak semestinya perlu ke gimnasium. Boleh sahaja aktiviti di ladang, mendaki tangga, bermain bola, melayan anak-anak dan pelbagai lagi.

2. KOMUNITI
– Hubungan interaksi sosial yang berkualiti dapat membantu kita untuk menyihatkan lagi mental kita.
– Usaha untuk menambahbaik kualiti hidup orang lain melalui aktiviti sukarelawan, sudah pasti akan meningkatkan kualiti hidup kita juga.
– Menjadi sebahagian daripada kumpulan dapat menimbulkan rasa “sense of belonging” dan ianya sangat baik untuk kesihatan mental kita.

3. MAKANAN
– Fizikal dan minda itu saling berkaitan.
– Pemakanan yang sihat akan membawa kepada kesihatan fizikal dan kesihatan mental.

4. SEIMBANG
– Stress itu pasti, dan tidak dapat dihilangkan. Ianya penting untuk kita mendapat ‘drive force’. Sebab itu, penting untuk KAWAL. Stress yang terkawal dapat membantu kita mempunyai hidup yang seimbang.
– Keluar daripada kesibukan dunia, stress seharian, dan nimatilah masa seronok tersebut. Alang-alang, dapat tingkatkan hormon gembira, dan tambah baik imuniti badan, betul tak?

5. BANTUAN
– Ia dipanggil “Mental Illness”, dan bukan “Mental Weakness.”
– Bukan salah atau kelemahan anda sekiranya mempunyai sesebuah penyakit mental. Ia juga bukan berkait dengan lemahnya iman seseorang.
– Seperti mana-mana penyakit fizikal, penyakit mental juga perlu dititikberatkan kepentingannya, dan ia bukan bermaksud “Gila”, “Sewel” atau “Dirasuk”.
– Tiada apa yang perlu dimalukan untuk meminta bantuan yang lebih pakar dalam hal kesihatan mental. Kita tak malu untuk jumpa doktor ketika kita demam, kan? Maka ini perkara yang sama.

Jadi penting bukan kesihatan mental ni? Jangan ambil mudah kerana jika tidak dijaga mental ini akan menyebabkan kehidupan kita dan orang di sekeliling kita terkesan. Ayuh sama-sama kita amalkan dan menjaga kesihatan mental. Sekian sahaja perkongsian admin pada kali ini dan ingat untuk Kekal Sihat dan Aktif dengan Power Mania.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook-f Instagram COPYRIGHT © 2019 POWER MANIA OFFICIAL WEBSITE | DESIGNED BY ESKAY WEBSITE DESIGN AGENCY
Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp
Scroll to Top
Scroll to Top