Diet Harian Dan Cara Pemakanan Yang Sihat


Kadang kala kita sering mengamalkan sikap sambil lewa mengenai jadual pemakanan seharian dan mengambil remeh akan kepentingan sarapan pagi. Sebaliknya yang menjadi amalan kepada kebanyakan orang kita adalah dengan menggabungkan sarapan pagi dengan waktu makan tengahari (brunch).

Hakikatnya amalan ini boleh dianggap kurang baik untuk rutin harian dalam menjaga pemakanan yang sihat.

Jadual pemakanan yang ideal dalam menjaga pemakanan adalah dalam lingkungan waktu berikut:

Sarapan pagi: 7.00 – 9.30 pagi.
Makan tengahari: 12.00 – 2.00 petang
Makan malam: 6.30 – 9.00 malam

1. Sarapan

Bowl of muesli with yoghurt, strawberries and blueberries, boiled egg, orange juice, croissant and coffee for healthy breakfast
Bowl of muesli with yoghurt, strawberries and blueberries, boiled egg, orange juice, croissant and coffee for healthy breakfast
Kita digalakkan untuk meminum segelas air kosong selepas bangun dari tidur bagi memastikan kelancaran kepada sistem penghadaman kita. Selain itu, pengambilan bijirin yang sesuai dengan sarapan dan diet serta dengan susu yang rendah lemak. Bijirin tersebut boleh dicampurkan sedikit buah-buahan agar ia lebih beraneka rasa.

Kita juga boleh mencuba menu sarapan lain dengan memakan oat. Kandungan yang terdapat di dalam oat dapat melancarkan sistem pencernaan pada badan, sekaligus dapat mengatasi masalah sembelit dan mengecilkan ukuran pada pinggang.

2. Makan Tengah Hari

Meat-in-the-diet

Makan tengah hari adalah amat penting untuk membekalkan tenaga kepada badan kita. Makanan yang paling sesuai untuk makan pada waktu tengah hari, satu daripadanya ialah nasi. Kandungan kanji pada nasi akan membekalkan tenaga kepada badan kita. Namun, kandungan nasi yang diambil hendaklah berpada-pada kerana jika berlebihan, ia akan menaikkan berat badan.

Kepelbagaian jenis makanan di negara kita terutamanya masakan Melayu yang terkenal dengan lemak dan berminyak. Santan mempunyai lemak tepu yang boleh mengakibatkan obesiti dan secara tidak langsung boleh mengundang kepada penyakit berbahaya seperti serangan jantung dan strok. Pastikan kawalan terhadap kandungan santan di dalam masakan dan makanan.

Secara amnya, makanan berminyak juga antara penyumbang terbesar kepada masalah obesiti. Cuba kurangkan makanan berminyak dengan alternatif lain seperti kukus dan panggang. Perbanyakkan makan sayur-sayuran seperti brokoli, bayam dan sawi dan juga protein seperti daging putih contohnya ikan dan ayam bagi memastikan badan anda mendapat zat yang mencukupi.

3. Makan Malam

Makan pada waktu malam memainkan peranan penting untuk memastikan diet berjaya. Jika kita berpendapat bahawa tidak mengambil makan malam boleh mempercepatkan penurunan berat badan, ternyata ianya salah sama sekali. Tidak mengambil makan malam dan membiarkan diri kelaparan akan menyebabkan kesihatan terjejas seperti imsomnia.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan makanan yang diambil tidak terlalu berat. Makanlah sekadar yang perlu iaitu kandungan nasi yang tidak banyak. Bihun juga antara hidangan yang sesuai pada waktu malam.

Adalah disarankan untuk lebihkan pengambilan ikan kerana kandungan Omega 3 yang ada pada ikan dapat membantu sistem penghadaman pada siang hari. Namun begitu, pengambilan makan malam pada awal malam adalah digalakkan kerana jika makan pada lewat malam akan menyumbang kepada masalah obesiti dan punca berat badan berlebihan.

Suka atau tidak, sayur-sayuran dan buah-buahan adalah sumber penting untuk membantu dalam resepi diet. Di samping penjagaan makan tesebut, perlu diingatkan untuk melakukan senaman bagi memastikan penjagaan kesihatan berkesan dan efektif. Diharap tips saya ini boleh membantu untuk diet seharian kepada pembaca di luar sana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook-f Instagram COPYRIGHT © 2019 POWER MANIA OFFICIAL WEBSITE | DESIGNED BY ESKAY WEBSITE DESIGN AGENCY
Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp
Scroll to Top
Scroll to Top