Berapa Banyak Pushups yang Boleh Anda Lakukan? Ia Banyak Kaitan Dengan Kesihatan Jantung Anda

Anda mungkin sudah tahu bahawa pushups adalah cara yang terbaik untuk membina dan menguatkan otot-otot di dada dan bahu anda. Tetapi penyelidikan baru mendapati bahawa pushups turut mempunyai kepentingan lain dalam mengatasi masalah kesihatan jantung, menurut The New York Times.

Satu kajian baru yang diterbitkan dalam JAMA Network Open menunjukkan bahawa lelaki yang boleh melakukan lebih kurang 40 pushups pada satu masa adalah kurang berkemungkinan mempunyai masalah jantung di kemudian hari jika dibandingkan dengan lelaki yang hanya dapat melakukan 10 atau lebih sedikit.

Kajian yang diketuai oleh para penyelidik di Harvard, Indiana University, dan institusi lain, mengambil data kesihatan mengenai sekumpulan sekitar 1,500 pemadam kebakaran Indiana. Para pemadam kebakaran (mereka kebanyakannya lelaki, jadi penyelidik memberi tumpuan kepada lelaki sahaja) wajib menjalani pemeriksaan kesihatan tahunan.

Peperiksaan ini termasuk ujian pushup-setiap ahli bomba perlu melakukan sebanyak mungkin pushups sebanyak mungkin sehingga maksimum 80. Walaupun penyelidik pada mulanya memberi tumpuan kepada langkah-langkah kesihatan jantung yang lebih tradisional, mereka turut memasukkan hasil pushup sebagai set data sekunder. Tetapi korelasi terbukti menarik.

Apabila mereka melihat semua laporan perubatan ahli bomba dalam tempoh 10 tahun, keupayaan seorang lelaki untuk melakukan pushups terbukti menjadi peramal yang lebih baik mengenai masalah jantung kemudian daripada kaedah tradisional, seperti ujian tekanan treadmill.

Mereka mendapati bahawa lelaki yang boleh melengkapkan 11 atau lebih pushups mempunyai masalah jantung yang lebih rendah berbanding lelaki yang hanya boleh melakukan 10 pushups dan hipotesisi disini adalah risiko akan menurun ketika bilangan pushups yang lengkap meningkat. Lelaki yang boleh yang mampu lakukan 40 atau lebih adalah 96 peratus kurang berisiko isu-isu jantung daripada mereka yang hanya mampu melakukan pushups yang sedikit.

Ujian yang sedia ada untuk kesihatan jantung, seperti ujian treadmill atau imbasan jantung, melibatkan peralatan mahal dan rumit untuk digunakan dengan betul. Tetapi pushups, penyelidik menyimpulkan, boleh menjadi alternatif yang mengejutkan, sekurang-kurangnya bagi lelaki seperti ahli bomba yang mereka kaji.

Memandangkan penyakit kardiovaskular adalah punca utama kematian di seluruh dunia. Jadi teruskan: Turun ke lantai dan lihat berapa banyak pushups yang anda boleh lakukan untuk membina otot dan menjaga jantung anda agar sentiasa berada dalam keadaan yang baik.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on google
Google+

DAPATKAN PRODUK TERKINI DARIPADA POWER MANIA!

Berbelanja di website untuk dapatkan harga yang lebih rendah!!

ARTIKEL LAIN

KESAN BURUK STEROID

Masih ramai lagi yang suka-suka hendak mengambil steroid. Tak sabar hendak kelihatan besar dan cantik luaran. Dengan steroid yang kini seolah-olah gula-gula di pasaran, mudah

Cara Kira Kalori Dalam Maklumat Pemakanan

Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga. Tubuh kita memerlukan kalori untuk menjana tenaga. Tetapi jika kalori diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar

Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp