Lakukan Latihan Intensif Ini Selama 3 Hari, Hasilnya Amat Mengguntungkan

Jika anda tiada banyak masa untuk ke gym, anda boleh amalkan latihan ini sekurang-kurangnya 3 hari berturut-turut untuk mendapatkan hasil yang diinginkan. Mari kita baca dan praktikkan agar ia sedikit sebanyak dapat membantu pengembangan bentuk otot anda.

Hari 1 Latihan Dada

– Latihan incline dumbell press : Lakukan sebanyak 4 set x 12, 10, 8, 6 ulangan.
Keterangan : semakin kecil ulangan maka semakin besar beban yang diangkat.

– Latihan bench press : Lakukan sebanyak 4 set x 12, 10, 8, 6 ulangan.
Keterangan : Anda boleh melakukan latihan ini dengan berat beban dari 3 hingga 5 lbs atau setara dengan 3 plat besar pada setiap sesi.

– Latihan cable crossover : Lakukan 4 set x 15, 12, 10, 8 ulangan.
Keterangan : Latihan ini tidak boleh dilakukan dengan berat beban yang berat, fokus latihan ini adalah stretching dan kontraksi otot saja. Latihan ini dilakukan untuk melatih elastik tubuh semasa melompat.

2. Hari 2 Latihan punggung tangan dan kaki

– Latihan Back : Lakukan sebanyak 4 set x 12, 10, 8, 6 ulangan.
Keterangan : Latihan ini bertujuan untuk merangsang otot punggung anda.- Latihan Deadlifts : Lakukan sebanyak 4 set x 12, 10, 8, 6 ulangan.
Keterangan : Latihan ini boleh melatih otot back, otot kaki, dan otot tangan sehingga otot tersebut berkontraksi isometrik semasa latihan dijalankan.- Latihan Cable row : Lakukan 4 set x 12, 10, 8, 8 ulangan.
Keterangan : Fokuslah pada kontraksi dan stretching. Latihan ini boleh merangsang otot di bahagian back, kaki, dan otot lainnya.

 

3. Hari 3 Latihan Kaki

– Latihan leg extension : Lakukan 4 set x 15, 12, 10, 8 ulangan.
Keterangan : Latihan ini dilakukan bertujuan untuk mendapatkan isolasi otot quadriceps. Bermanfaat untuk membuatkan otot quad anda menjadi lebih kuat dan mantap yang amat sesuai kepada mass builder seperti latihan leg press dan latihan squat.- Latihan leg curl : Lakukan 4 set x 15, 12, 10, 8 ulangan.
Keterangan : Leg curls bermanfaat untuk membentuk otot kaki agar seimbang proporsional dan simetris.  Selain itu ia bermanfaat untuk pemanasan badan sebelum melakukan aktiviti lain.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on google
Google+

DAPATKAN PRODUK TERKINI DARIPADA POWER MANIA!

Berbelanja di website untuk dapatkan harga yang lebih rendah!!

ARTIKEL LAIN

KESAN BURUK STEROID

Masih ramai lagi yang suka-suka hendak mengambil steroid. Tak sabar hendak kelihatan besar dan cantik luaran. Dengan steroid yang kini seolah-olah gula-gula di pasaran, mudah

Cara Kira Kalori Dalam Maklumat Pemakanan

Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga. Tubuh kita memerlukan kalori untuk menjana tenaga. Tetapi jika kalori diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar

Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp