6 KELEBIHAN SENAMAN RUTIN

Senaman rutin bermaksud pergerakan yang membuat otot berfungsi dan memerlukan tubuh membakar kalori, secara berkala, mengikut jadual dengan kekerapan yang tertentu. Terdapat pelbagai jenis aktiviti fizikal, termasuk berenang, berlari, berjoging, berjalan dan menari. Menjadi aktif telah terbukti mempunyai banyak manfaat kesihatan, sama ada dari segi fizikal mahupun mental. Ia juga boleh membantu anda untuk hidup lebih lama. Berikut kelebihan senaman rutin untuk tubuh dan otak:

1. Rasa lebih bahagia

Senaman rutin ditunjukkan untuk meningkatkan mood dan mengurangkan perasaan depresi, cemas dan tertekan. Ia menghasilkan perubahan di bahagian otak yang mengawal tekanan dan kebimbangan. Ia juga boleh meningkatkan kepekaan otak untuk hormon serotonin dan norepinefrin, yang melegakan perasaan kemurungan.

2. Membantu mengurangkan berat badan

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa tidak aktif adalah faktor utama dalam penambahan berat badan dan obesiti. Untuk memahami kesan senaman ke atas pengurangan berat badan, adalah penting untuk memahami hubungan antara senaman dan penggunaan tenaga. Badan anda menggunakan tenaga dalam tiga cara: mencerna makanan, bersenam dan mengekalkan fungsi tubuh seperti degupan jantung dan pernafasan.

Kajian menunjukkan bahawa menggabungkan senaman aerobik dengan senaman rintangan boleh memaksimumkan kehilangan lemak dan penyelenggaraan jisim otot yang penting untuk mengekalkan berat badan.

3. Menambahkan tenaga

Senaman boleh menjadi pendorong tenaga sebenar untuk orang yang sihat, serta mereka yang mengalami pelbagai keadaan perubatan. Satu kajian mendapati bahawa enam minggu senaman biasa mengurangkan perasaan keletihan bagi 36 orang yang sihat yang telah melaporkan keletihan yang berterusan.

Tambahan pula, senaman boleh meningkatkan tahap tenaga untuk orang yang menderita sindrom keletihan kronik (CFS) dan penyakit serius lain. Malah, senaman seolah-olah lebih berkesan untuk memerangi CFS daripada rawatan lain, termasuk terapi pasif seperti bersantai dan regangan, atau tiada rawatan sama sekali. Di samping itu, senaman telah ditunjukkan untuk meningkatkan tahap tenaga orang yang menderita penyakit progresif, seperti kanser, HIV/AIDS dan pelbagai sklerosis.

4. Mengurangkan risiko penyakit kronik

Kekurangan aktiviti fizikal merupakan penyebab utama penyakit kronik. Senaman yang kerap menunjukkan peningkatkan kepekaan insulin, kecergasan kardiovaskular dan komposisi tubuh, namun menurunkan tekanan darah dan paras lemak darah. Kekurangan senaman boleh menyebabkan peningkatan ketara dalam lemak yang meningkatkan risiko diabetes jenis 2, penyakit jantung dan kematian awal. Oleh itu, aktiviti fizikal harian disarankan untuk mengurangkan lemak dan mengurangkan risiko penyakit ini.

5. Membantu kesihatan dan memori otak

Senaman rutin boleh meningkatkan fungsi otak dan melindungi memori dan kemahiran berfikir. Pada mulanya, ia meningkatkan kadar denyutan jantung, yang menggalakkan aliran darah dan oksigen ke otak anda. Ia juga boleh merangsang pengeluaran hormon yang boleh meningkatkan pertumbuhan sel-sel otak.

Senaman juga menyebabkan hippocampus, sebahagian daripada otak yang penting untuk ingatan dan pembelajaran berkembang. Ini berfungsi untuk meningkatkan fungsi mental pada orang dewasa yang lebih tua. Selain itu, senaman mengurangkan perubahan dalam otak yang boleh menyebabkan penyakit Alzheimer.

6. Bantu relaksasi dan kualiti tidur

Senaman boleh membantu anda berehat dan tidur dengan lebih baik. Berhubung dengan kualiti tidur, kekurangan tenaga yang berlaku semasa senaman merangsang proses pemulihan semasa tidur. Selain itu, peningkatan suhu badan yang berlaku semasa senaman difokuskan untuk meningkatkan kualiti tidur dengan membantunya turun semasa tidur.

Satu kajian mendapati bahawa 150 minit aktiviti yang sederhana hingga bertenaga seminggu boleh memberikan peningkatan 65% dalam kualiti tidur. Satu lagi kajian menunjukkan bahawa 16 minggu aktiviti fizikal meningkat kualiti tidur dan membantu 17 orang insomnia tidur lebih lama. Ia juga membantu mereka merasa lebih bertenaga pada siang hari.

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada pembaca. Jangan lupa untuk Kekal Aktif dan Sihat Dengan Power Mania.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook-f Instagram COPYRIGHT © 2019 POWER MANIA OFFICIAL WEBSITE | DESIGNED BY ESKAY WEBSITE DESIGN AGENCY
Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp
Scroll to Top
Scroll to Top