5 MAKANAN JANA TESTOSTERON LELAKI

Apa itu Testosteron ? Mungkin ada di kalangan kita jarang mendengar perkataan Testosteron ini dan ada yang sudah mengetahui tentang kelebihan Testosteron.

Baik pada kali ini Power Mania ingin menjelaskan secara ringkas apa itu Testosteron, fungsinya serta jenis makanan untuk meningkatkan Testosteron ini.

Testosteron secara umumnya adalah hormon yang hanya ada pada lelaki dimana hormon ini tercipta secara semulajadi kepada setiap lelaki. Jadi apa pula fungsinya?

Fungsi hormon testosteron ini adalah menjaga kesihatan tulang, otot serta elemen utama untuk pengeluaran sperma lelaki.

Jadi apabila umur seseorang lelaki meningkat kadar hormon testosteron ini semakin berkurang jika tidak menjaga keperluannya untuk terus meningkat. Ibarat jika kita tidak memberi makan kepada haiwan peliharaan, lama-lama ia akan mati.

Jadi apa pula kaitan hormon ini dengan bina badan.

Penggunaan Testosteron amat penting kepada seseorang yang sedang membina badan kerana dengan hormon inilah otot mereka akan cepat terbentuk oleh sebab itu bagi mereka yang bina badan, mereka amat menjaga keperluan makanan untuk menghasilkan hormon ini.

8 Makanan yang penting bagi menjana Testosteron.

1.Tuna

Tuna kaya dengan vitamin D, yang dikaitkan dengan jangka hayat yang lebih lama dan pengeluaran hormon testosteron. Ia juga makanan yang kaya dengan protein dan rendah kalori.
Sama ada anda memilih tuna dalam tin atau segar, makan ikan ini boleh menjadi cara semula jadi untuk meningkatkan testosteron. Satu hidangan tuna sudah cukup untuk memenuhi keperluan vitamin D harian anda. Jika anda bukan peminat tuna, anda boleh mempertimbangkan sumber vitamin D yang lain, seperti salmon atau sardin.
Sasarkan untuk mengambil 2 hingga 3 hidangan ikan-ikan ini untuk meminimumkan pengambilan merkuri, yang biasanya ditemui dalam makanan laut.

2.Kuning Telur

Kuning telur adalah sumber makanan yang kaya vitamin D. Walaupun kolesterol mempunyai reputasi buruk, kuning telur mengandungi lebih banyak nutrien daripada putih telur.
Kolesterol kuning telur mungkin juga membantu masalah rendah testosteron. Selagi anda tidak mempunyai sebarang masalah kolesterol sebelum ini, anda boleh makan sebiji telur setiap hari dengan selamat.

3.Makanan Laut Yang Bercekerang

Pengambilan ketam atau udang juga dikatakan boleh membuatkan tahap testosteron dalam anda baik. Ini adalah disebabkan oleh kandungan zink dalam kegemaran makanan laut ini.
Menurut Institut Kesihatan Nasional Amerika Syarikat, King Crab Alaska mengandungi 43% daripada nilai harian zink anda dalam hanya hidangan 85 gram.

4.Daging Lembu

Terdapat kebimbangan kesihatan mengenai pengambilan daging merah berlebihan.
Bukan sahaja beberapa potongan daging mengandungi lebih banyak lemak daripada daging lain seperti ayam, tetapi makan dengan berlebihan juga dikaitkan dengan kanser tertentu seperti kanser kolon.
Namun, sesetengah potongan daging lembu mengandungi nutrien yang boleh meningkatkan tahap testosteron. Hati lembu adalah sumber vitamin D yang luar biasa.
Untuk memastikan anda tak makan lemak berlebihan daripada daging lembu, pilih daging yang kurang lemak dan elakkan makan daging setiap hari.

5.Kekacang

Apabila berkaitan dengan kesihatan hormon lelaki, kacang sebenarnya mempunyai lebih banyak manfaat daripada yang anda fikirkan.
Kacang putih, merah dan hitam semuanya dianggap sebagai sumber vitamin D dan zink. Kacang bakar juga menawarkan nutrien ini, tetapi anda memerlukan sumber tambahan dalam diet harian anda.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk pembaca dan jangan lupa untuk terus Aktif dan Sihat dengan Power Mania.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook-f Instagram COPYRIGHT © 2019 POWER MANIA OFFICIAL WEBSITE | DESIGNED BY ESKAY WEBSITE DESIGN AGENCY
Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp
Scroll to Top
Scroll to Top