5 CARA UNTUK TINGKATKAN SELERA MAKAN

Ada ketika mesti kita lalui fasa hilang selera makan bukan ? hilang selera makan ini mungkin boleh dimanfaatkan untuk mereka dalam proses turunkan berat badan tapi bagi mereka yang ingin kekalkan berat badan ia semestinya menjadi satu masalah.

Sebenarnya fasa hilang selera makan ini perlu diambil serius kerana ia mungkin berkait rapat dengan faktor kesihatan badan kita atau mungkin ia juga menjadi petanda bahawa kita bakal menerima penyakit yang serius.

Baik pada kali ini, admin ingin kongsikan lima cara untuk kita tingkatkan semula selera makan.

1.Makan kuantiti yang lebih kecil

Jika anda mengetahui bahawa mendapatkan yang lebih kecil, makan dengan kerap adalah lebih menarik daripada yang mendapat tiga kali lebih besar.

Makanan yang lebih kecil juga mungkin lebih mudah untuk disediakan. Jadi jika alami fasa hilang selera cuba kita ambil kuantiti makanan yang sedikit dahulu tetapi kerap.

2.Makan makanan berkalori tinggi  

Makan makanan yang mempunyai kalori yang tinggi juga dapat membantu anda membekalkan zat dan khasiat yang cukup untuk badan.

Jadi apa makanan yang berkalori tinggi ? Nasi mempunyai kalori yang tinggi namun jika anda tidak berselera untuk makan nasi anda boleh makan makanan seperti oat, roti gandum yang juga mempunyai jumlah kalori yang tinggi.

3.Pilih makanan kegemaran

Setiap dari kita mesti ada makanan kegemaran kan? jadi jika anda alami masalah selera makan cuba utamakan makan makanan kegemaran anda ia sekurang-kurang dapat menyuntik semula semangat makan.

4.Makan dulu minum kemudian

Anda perlu menikmati hidangan terlebih dahulu dan kemudian minum air sebagai cara meningkatkan selera makan.

Ini boleh membantu mengelakkan kehilangan selera makan dan memberikan anda rasa kenyang yang palsu.

5.Menambah herba dan rempah dalam pemakanan

Menambah rempah, herba segar, bawang merah, bawang putih dan jus limau untuk sayur-sayuran, daging dan bijirin penuh untuk meningkatkan rasa.

Anda juga boleh menggunakan ramuan semula jadi untuk cara meningkatkan selera makan anda.

Jadi dapat sesuatu tak? Semoga sedikit perkongsian ini dapat membantu mereka yang sedang mengalami masalah selera makan dan juga mereka yang ingin menambah lagi selera makan. Jangan lupa untuk Kekal Aktif dan Sihat dengan Power Mania.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook-f Instagram COPYRIGHT © 2019 POWER MANIA OFFICIAL WEBSITE | DESIGNED BY ESKAY WEBSITE DESIGN AGENCY
Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp
Scroll to Top
Scroll to Top