4NGKARA ZUL ARIFFIN KECOH SATU ASIA

4 CARA ZUL ARIFFIN TINGKATKAN STAMINA!
.
Stamina adalah kekuatan dan tenaga yang diperlukan untuk mengerahkan jantung dan anggota badan untuk tempoh masa yang panjang.
.

Biasanya perkara umum yang diketahui orang ramai adalah melakukan aktiviti fizikal seperti senaman dan sukan untuk mendapatkan stamina yang mantap.
.
Walau bagaimanapun, “stamina” boleh juga merujuk kepada melakukan aktiviti mental yang diperlukan untuk melaksanakan tugas atau mendapat melalui keadaan yang sukar.
Kedua-dua stamina ini adalah penting kepada manusia untuk hidup lebih sihat.
.
Terdapat 4 cara untuk meningkatkan stamina anda.
.

1.Makan makanan yang sihat dan seimbang.
.

Badan mendapat tenaga daripada makanan yang dimakan.
Diet yang seimbang dan sihat membolehkan tubuh sihat dan bertenaga, sekaligus meningkatkan stamina anda.Diet rendah lemak seperti memakan sayur-sayuran, buah-buahan dan daging tanpa lemak amat digalakkan.

Untuk tenaga yang berpanjangan, doktor juga turut mengesyorkan satu pertiga daripada diet anda terdiri daripada kanji dan karbohidrat (gandum jenis keseluruhan adalah lebih baik).
.

2.Membina Stamina Fizikal
.

Dapatkan banyak latihan fizikal. Walaupun ia akan memenatkan anda di dalam jangka masa pendek, latihan fizikal akan meningkatkan tahap tenaga keseluruhan anda dan stamina dalam tempoh masa yang panjang.

Bagi orang dewasa, Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia mencadangkan sekurang-kurangnya 150 minit senaman kardiovaskular sederhana seminggu (atau 75 minit senaman kardiovaskular yang padat), bersama-sama dengan sesi senaman kekuatan pembinaan sekurang-kurangnya dua kali seminggu.
.

3.Memberi Rehat Yang Mencukupi Pada Badan Anda
.

Mendapatkan rehat yang cukup. Rehat pada waktu malam akan membuatkan anda menjadi segar, bertenaga, dan mendapat tumpuan yang cukup.Ia akan memastikan stamina anda mencukupi di setiap bahagian anggota badan.

Tabiat tidur yang tidak baik juga telah dikaitkan dengan beberapa masalah kesihatan yang boleh memberi kesan negatif kepada stamina anda seperti masalah berat badan, tekanan darah tinggi, dan penyakit.
.

4.Meningkatkan Stamina Mental
.

Bayangkan matlamat anda. Ia mudah untuk mendapatkan gangguan mental jika anda memberi tumpuan kepada kesukaran yang terletak pada perincian tugas yang anda cuba untuk melengkapkan, dan bukannya matlamat yang anda berharap untuk capai.
.
Anda tidak perlu memberi tumpuan kepada matlamat literal anda. Anda boleh cuba memikirkan imej gambaran kejayaan lain. Tutup mata anda dan biarkan mata hati fikiran anda.
Membina gambaran mental diri seperti menamatkan perlumbaan dengan memecah rekod kelajuan atau mendapat A pada peperiksaan akhir. Hanya jangan tertidur sahaja!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook-f Instagram COPYRIGHT © 2019 POWER MANIA OFFICIAL WEBSITE | DESIGNED BY ESKAY WEBSITE DESIGN AGENCY
Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp
Scroll to Top
Scroll to Top