4 Rahsia Untuk Tidak Mendapat Kecederaan Semasa Workout

Mereka tahu bahawa untuk membina otot dan ketahanan memerlukan masa, dan jika anda mengalami kecederaan, anda terpaksa menunggu tempoh masa yang lama untuk sembuh sepenuhnya, ia amatlah merugikan masa dan wang anda.

Untuk membantu anda daripada terkena sebarang kecederaan semasa atau selepas workout. kami meminta jurulatih dan atlet untuk berkongsi rahsia terbaik untuk mencegahdaripada berlakunya sebarang kecederaan.

Mereka tidak pernah melompat ke fasa ekstrem secara mengejut

Pakar mengatakan. “Apabila kita bersenam, jantung, paru-paru, otot, otak, buah pinggang, kulit, muka, sendi dan seluruh badan kita perlu menggunakan keadaan tenaga yang berlainan,” “Otot yang tidak digunakan pada tahapnya untuk bergerak dengan cara tertentu akan merosakkan badan anda dan menyebabkan kecederaan.”

Mereka memanaskan badan sebelum melakukan sebarang aktiviti workout 

Pemanasan meningkatkan aliran darah ke seluruh badan yang akan anda gunakan semasa latihan anda, aliran darah ini meningkatkan pergerakan tisu lembut dan pola  akan mengemaskan lagi susunan otot dalam badan. Jika tidak dilakukan terlebih dahulu. Otot anda akan terluka kerana masih keras dan terpaksa melakukan aktiviti yang lasak.

Mereka tidak meningkatkan kadar latihan secara mendadak

Inilah sebab mengapa pembolehubah latihan menjadi sangat penting semasa anda maju. “Tiga pemboleh ubah kunci yang perlu diingat ialah kekerapan (bilangan wakil), intensiti (rintangan atau pukulan) dan tempoh (bilangan set). Jika anda menjalankan, kekerapan akan menjadi jarak tempuh, keamatan akan menjadi kelajuan, dan tempohnya akan menjadi jumlah latihan setiap minggu. Cuba untuk meningkatkan terlalu banyak pembolehubah terlalu cepat adalah cara yang pasti untuk mendapat kecederaan senaman.

Mereka tidak mengulang latihan yang sama setiap hari

Perubahan mingguan dalam rutin senaman anda adalah amat berguna untuk membolehkan otot anda mengembang dalam posisi yang berbeza, pendekatan pergerakan fungsional kepada pemulihan klinikal. Di samping mencegah kecederaan dan mencabar badan anda dengan cara yang berbeza, menukar tahap aktiviti aerobik anda adalah baik untuk sistem kardiovaskular anda.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on google
Google+

DAPATKAN PRODUK TERKINI DARIPADA POWER MANIA!

Berbelanja di website untuk dapatkan harga yang lebih rendah!!

ARTIKEL LAIN

KESAN BURUK STEROID

Masih ramai lagi yang suka-suka hendak mengambil steroid. Tak sabar hendak kelihatan besar dan cantik luaran. Dengan steroid yang kini seolah-olah gula-gula di pasaran, mudah

Cara Kira Kalori Dalam Maklumat Pemakanan

Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga. Tubuh kita memerlukan kalori untuk menjana tenaga. Tetapi jika kalori diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar

Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp