3 Latihan Hamstring Terbaik Untuk Beginner

“Pulled Hamstring” adalah kecederaan yang sering berlaku dan amat menyakitkan . Apa yang anda perlu tahu ialah kecederaan ini boleh dielakkan jika anda mengamalkan 3 latihan ini.

Kecederaan ini boleh berlaku apabila anda duduk diatas kerusi pejabat selama berjam-jam sehingga menyebabkan flexor pinggul kita menjadi pendek dan ketat. Ini menyebabkan berlakunya pemanjang urat hamstring, sekaligus menghasilkan segala bentuk disfungsi yang boleh mengakibatkan kecederaan. Kesannya boleh membuatkan anda berjalan tidak betul dan membawa kepada masalah sakit belakang.

Itulah sebabnya langkah-langkah latihan hamstring ini perlu dilakukan dalam memberi tumpuan kepada mengukuhkan hamparan dan menstabilkan pelvis untuk pergerakan yang optimum, serta beberapa fleksibiliti dan mobiliti bekerja untuk memastikan bahagian bawah badan anda berfungsi seperti yang sepatutnya.

Disini terdapat 3 latihan hamstring yang mudah dilakukan oleh anda yang baru ingin bermula.

Single-leg Romanian Deadlift

Keseimbangan pada kaki kanan anda dalam keadaan tegak dan bahu ke belakang dan ke bawah. Bongkokkan badan dengan kedua-dua tangan ke sisi memegang barbell semasa turun dan selari memanjangkan kaki kiri anda kebelakang dalam keadaan tergantung membentuk garis lurus. Kembali ke posisi bermula dan tukar kaki, melakukan satu set 10 pada setiap kaki.

Handwalks

Mula dengan kaki lurus dan tangan di atas lantai. Pastikan kaki anda lurus, gerakkan tangan anda kehadapan. Kemudian berjalan kaki anda ke arah tangan anda, dan juga pastikan menjaga kaki anda lurus. Ambil langkah anak sekecil yang boleh. Elakkan menggunakan pinggul, lutut, dan quad.

Knee Hug

Angkat lutut kanan anda ke dada anda, dan turun di bawah lutut dengan tangan anda. Tarik lutut kanan anda ke dada anda sambil. Kembali ke kedudukan permulaan, dan ulangi di sebelah kiri. Teruskan bahagian berganti.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on google
Google+

DAPATKAN PRODUK TERKINI DARIPADA POWER MANIA!

Berbelanja di website untuk dapatkan harga yang lebih rendah!!

ARTIKEL LAIN

KESAN BURUK STEROID

Masih ramai lagi yang suka-suka hendak mengambil steroid. Tak sabar hendak kelihatan besar dan cantik luaran. Dengan steroid yang kini seolah-olah gula-gula di pasaran, mudah

Cara Kira Kalori Dalam Maklumat Pemakanan

Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga. Tubuh kita memerlukan kalori untuk menjana tenaga. Tetapi jika kalori diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar

Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp