10 Kesalahan Umum semasa berGYM – Secara sedar atau tidak sedar kami telah melakukan beberapa kesilapan ini, mengikuti 10 kesilapan yang biasa dalam dunia kecergasan

1. Terlalu banyak pelibatan

Jumlah wanita di gym boleh membuat perhatian kita terganggu. Kadang-kadang ia memberi kita tumpuan lebih dekat kepada mereka daripada memberi tumpuan kepada latihan-latihan yang sedang hidup walaupun demi mencari perhatian beban kekuatan sebenar anda tidak dapat mengangkat, tiba-tiba mampu pula angkat sebab nak menunjuk kekuatan.

2. Kurang rehat

Dunia mengangkat berat adalah dunia yang berat dan berat yang memerlukan rehat yang mencukupi untuk mendapatkan hasil yang optimum. Perlu diingat, pertumbuhan otot berlaku apabila otot tidak pecah ketika otot digunakan untuk bergerak, dalam hal ini mengangkat berat. Begitu sangat malang bagi anda yang terlalu menekan diri untuk bersenam tanpa mengira corak rehat.

3. Tidak tahu batasan keupayaan tubuh

Anda perlu mengetahui batas-batas badan anda sendiri, terutamanya dalam hal mengangkat berat. Jangan tolak diri apabila berat beban yang dibuang melebihi kemampuan anda. Ini akan membawa kepada overtraining dan hasilnya akan memudaratkan badan anda.

4. Tidak termasuk latihan kaki dalam program senaman

Kerana dibanjiri oleh latihan atas badan kadang-kadang boleh membuat anda lupa betapa pentingnya latihan kaki anda sebagai asas bagi tubuh anda. Banyak mania kecergasan yang mempunyai badan atas dan cantik tetapi mempunyai kaki kecil sehingga tidak baik untuk dilihat. Mula memasuki program latihan kaki dalam rutin anda.

5. Terlalu bergantung kepada makanan tambahan

Tidak syak lagi kewujudan makanan tambahan diet semasa kecergasan adalah sangat penting. Tetapi ini tidak boleh membuat anda menjadi sangat bergantung kepada makanan tambahan dan melupakan pengambilan makanan harian anda. Sedangkan kedudukan suplemen di sini hanya sebagai keperluan nutrisi sokongan kurang dari makanan harian / makanan nyata. Bukan sebagai makanan pengganti walaupun dalam sesetengah kes untuk tidak mengambil makanan tambahan menjadikan latihan itu menjadi tidak ternilai. Ingatlah tubuh yang indah ini bukan kerana suplemen lengkap tetapi kerana ia disokong dengan corak senaman, corak makan, dan corak rehat yang betul.

6. Kurang senaman kardio

Banyak mania kecergasan yang mencirikan senaman kardio. Kerana cardio hanya sebagai latihan untuk orang yang hanya gemuk. Walaupun kardio adalah latihan yang sangat penting untuk sesiapa sahaja, kerana fungsi utama latihan kardio adalah untuk memperbaiki prestasi jantung yang akan memberi kesan kepada peningkatan stamina anda baik dalam aktiviti harian atau semasa latihan.

7. Bergantung pada gear mesin dan bukan gear manual

Ini sering berlaku kepada pemula yang mula-mula selalu menggunakan alat mesin untuk menjadikannya tabiat. Gear mesin direka untuk mengelakkan kecederaan tetapi alat mesin membuat pergerakan otot menjadi statik, tidak bebas. Kerana dengan menggunakan alat mesin, anda akan memasukkan jenis pengasingan latihan yang hanya melatih 1 otot sahaja. Walaupun untuk membangunkan otot perlu dilatih secara keseluruhan (pengasingan dan kompaun). Buat alat mesin hanya sebagai vektor latihan. Mula menggunakan gear manual.

8. Latihan yang tidak diprogramkan

Jika anda menggunakan perkhidmatan pelatih peribadi, anda tidak lagi berhati-hati untuk menentukan program senaman yang betul. Tetapi jika anda tidak dapat menggunakan perkhidmatan pelatih peribadi, anda dikehendaki dapat mengatur program senaman yang baik. Dengan latihan yang diprogramkan, anda dapat memberi motivasi kepada anda untuk berlatih secara berterusan supaya amalan anda berfungsi.

9. Teknik latihan yang tidak benar

Kecergasan tidak hanya mengangkat berat, tetapi juga perlu memberi perhatian kepada teknik mengangkat beban yang betul. Kerana selain mengelakkan kecederaan, teknik yang betul membolehkan anda mengetahui otot mana yang dilatih. Anda juga boleh mengetahui otot-otot yang akan dikontrak dengan jenis latihan yang anda lakukan.

10. Hanya fokus pada beban yang mesti diangkat daripada teknik yang betul

Lebih kurang sama pada no9, anda tidak boleh hanya memberi tumpuan dengan berapa banyak berat badan yang anda perlu angkat untuk mendapatkan otot yang hebat, anda harus memberi lebih perhatian kepada teknik yang betul. Pada dasarnya anda perlu sering meningkatkan beban untuk mencabar otot anda. Tetapi jika anda tidak memahami teknik betul, berat apa-apa beban yang anda angkat tidak akan menghasilkan apa-apa selain kecederaan otot.

Like
Share
Tag

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on google
Google+

DAPATKAN PRODUK TERKINI DARIPADA POWER MANIA!

Berbelanja di website untuk dapatkan harga yang lebih rendah!!

ARTIKEL LAIN

KESAN BURUK STEROID

Masih ramai lagi yang suka-suka hendak mengambil steroid. Tak sabar hendak kelihatan besar dan cantik luaran. Dengan steroid yang kini seolah-olah gula-gula di pasaran, mudah

Cara Kira Kalori Dalam Maklumat Pemakanan

Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga. Tubuh kita memerlukan kalori untuk menjana tenaga. Tetapi jika kalori diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar

Power Mania Nutrition Help Chat
Send via WhatsApp